Match it up! Begynner og Viderekommen

Spilleregler og spillvarianter for Match it up! Begynner og Match it up! Viderekommen:

1. Helsprøtt:

Match it up! Crazy Cards

Målet med spillet er å bli kvitt alle kortene sine.

For 2-6 spillere. Hver spiller får 4 kort utdelt (dette kan varieres med antall spillere, for eksempel 8 kort til hver ved 2 spillere). Resten av kortstokken legges med bildesiden ned på bordet. Ta av det øverste kortet av stokken og legg dette på bordet med bildesiden opp.

Hver spiller skal nå etter tur spille ett kort fra hånda, som matcher øverste kort på en av følgende måter:
1. Matchende farge/type
2. Matchende verdi (f.eks. 1+1 og 2-1 for Begynner, eller 50% og ½ for Viderekommen)
3. Ved å endre fargen/typen som spilles. Dette kan gjøres på to måter:
a) Ved å spille en joker
b) Ved å spille et kort med to like tall på (gjelder for Begynner, feks. 2×2), eller et kort med verdien 0 (gjelder for Viderekommen, feks. 0%). Spilleren får nå velge farge/type som skal spilles videre.

Man skal si høyt svaret på kortet man spiller ut (spiller man feks. Kortet “1+1”, skal man si “2” idet man legger kortet på bordet). Dersom man legger feil kort, hvor verdien ikke matcher, må man trekke ett straffekort fra bunken, og turen går videre til neste spiller.

Dersom en spiller ikke kan legge, skal han trekke fra bunken inntil han får et kort som kan spilles, opp til 3 kort.

Hvis bunken går tom for kort, skal denne stokkes på nytt.

Når en spiller har kun ett kort igjen, må han si “Ett kort på hånda!” før neste spiller legger. Dersom spilleren glemmer å si dette, må han trekke tre straffekort fra bunken.

Første spiller til å kvitte seg med alle kortene sine vinner!

PS! Dette spillet kan også gjøres mer spennende ved at det er lov å “slenge”. Det vil si at dersom du har ett eller flere kort på handa med samme verdi som kortet som ligger øverst, kan du spille ut til tross for at det ikke er din tur. Spillerne imellom mister da sin tur, og spillet fortsetter med spilleren til venstre for deg.

2. Krig:

Match it up! War

Målet med spillet er å vinne alle kortene fra motstanderen.

For 2 spillere. Del alle kortene i stokken likt mellom dere, og legg bunkene foran dere på bordet med bildesiden ned. Begge spillere skal nå snu øvereste kort samtidig, og si verdien på kortet høyt. Spilleren med høyest verdi på kortet vinner begge kortene, som legges nederst i bunken.

Spillet kan avsluttes på en av følgende to måter:

1. En av spillerne vinner alle kortene fra motstanderen.
2. Spillerne snur kort med lik verdi (feks. 2+2 og 2×2 for Begynner eller 25% og ¼ for Viderekommen). Den første spilleren som roper ut “Match!”, vinner alle kortene fra motstanderen på en gang, og spillet er slutt like plutselig som det startet.

3. Finn 4 like:

Match it up! Matching 4

Målet med spillet er å samle serier med 4 og 4 matchende kort, feks. 1+1, 4-2, 1×2 og 4:2 for Begynner, og 25%, 0,25, ¼ og Picture of 25% for Viderekommen. En serie med 4 kort er verdt 4 poeng, og legges med bildesiden opp på bordet når den er komplett.

For 3-6 spillere. Begynn med å dele ut alle kortene i stokken. Yngste spiller begynner, ved å spørre en av de andre spillerene om et kort: “Har du 1+1?”. Spilleren som spør, må ha minst ett kort med samme verdi selv, feks. 4-2, 1×2 eller 4:2.

Dersom spilleren som blir spurt har kortet, må han gi dette fra seg, og spilleren som spør kan fortsette å spørre etter kort fra de andre. Turen går videre til neste spiller når spilleren som spør ikke får kortet hun spør etter.

Når alle spillerne har gått tomme for kort, telles poengene opp, og spilleren med flest poeng har vunnet spillet!

4. Finn 100 eller det hele:
Trekk kort der man skal finne det hele. For eksempel 30% og 70%. Eller 1/4 og 3/4. Eller 0.10 og 0.90. Eller 25 og 75.

5. Lag en ny spillvariant:
Gi en gruppe barn og/eller voksne spillet og fortell dem at dette er et spill som ikke har noen regler ennå. Spør om de kan lage noen gøye spilleregler til spillet. Vi elsker alle nye ideer til spillene våre, og vil veldig gjerne legge dine fantastiske ideer ut på denne siden. Send oss gjerne nye forslag til ghd@matchlearner.no

6. De fleste vanlige korstokkregler kan spilles med kortene. Bare prøv og se!